23 november 2015

*Actie* CHRISTMAS PUDDING *actie*

Met nog maar een kleine maand tot kerstmis is het weer Christmas pudding tijd.

Prijs:
Voor 8-10 personen
€ 12,50p/s *
2 voor €20,- *
* plus evt. verzendkosten.
Ophalen in Nieuw Lekkerland of op de kerstmarkt kan natuurlijk ook.

September 2015
Kerst in korte broek
Het is buiten 25C, ik sta in korte broek en slippertjes in de keuken, uit de speakers komt Bach's Weihnachtsoratorium. Het is duidelijk, ik ben Christmas puddingen aan het maken. Is dat niet een beetje te vroeg, zullen de meeste wel afvragen maar nee, ik ben,  volgens de Britse tradities al aan de late kant zelfs. Maar ik vind de na-zomer een prima tijd om er mee te beginnen. Dit wordt het zesde jaar dat ik de puddingen op grote schaal maak en het gaat steeds beter. Sneller zal het nooit gaan, ze hebben de 6-8 uur stomen nodig.
Wat is een christmaspudding?
Een pudding is een gestroomd zoet gerecht dat meestal als nagerecht gegeten wordt. Er zijn honderden soorten pudding recepten.
Elk gezin heeft wel zijn favorieten. En ook van de christmaspudding zijn er vele varianten. Maar de hoofd ingrediënten zijn altijd, rozijnen, krenten, gesuikerde vruchten, appel, vet  en wat drank (cognac of port)
Ik heb in de loop van de tijd ook mijn eigen recept ontwikkeld. Soms zijn ingrediënten moeilijk te krijgen hier, dan probeer ik het zelf te maken, bijvoorbeeld de gesuikerde sinaasappel en citroenen, deze maak ik nu ook zelf. 
Maar waarom maak ik nou kerst toetjes in de zomer?
Net als goede kaas en wijn moeten de pudding rijpen.
Na het stomen, dat ik met 6-8 stuks tegelijk in de oven doe, moeten ze goed afkoelen en daarna verpak ik ze in  plasticfolie. Ze gaan dan in een donkere kast. Niet te koud en niet warm. Een kelder onder het huis zou uitstekend werken.
Bij mij komen ze pas de week voor kerst te voorschijn als ik ze mooi ga verpakken en klaar maak voor bezorging.
Met de kerst zelf hoef je er niet veel meer aan te doen.
Ja, de traditionele bereidingswijze schrijft voor dat ze nog eens 2,5 uur gestroomd moeten worden. Maar met al de kerststress is de magnetron een prima alternatief. De pudding is namelijk al gaar.
Serveer de christmaspudding wel volgens de eeuwen oude traditie. Smelt zachtjes wat roomboter in de pan en voeg 3 el cognac toe, goed warm laten worden. Giet de boter over de pudding en steek aan. Doof de lichten en succes en 'oooh en aaaah's' gegarandeerd.

November 2015
En dan nu de vraag, Hoe kom ik aan zo'n geweldige Christmas pudding? 
Bestellen via mail puurlekkerland@live.nl
Of kom gezellig langs op 12 december, dan sta ik op de kerstmarkt in Dordrecht met nog meer heerlijke Engelse kerst lekkernijen.

Prijs:
Voor 8-10 personen
€ 12,50p/s *
2 voor €20,- *
* plus evt. verzendkosten.
Ophalen in Nieuw Lekkerland of op de kerstmarkt kan natuurlijk ook.

Geen opmerkingen: