15 januari 2014

Boeuf Bourguignon

Een Franse klassieker die in de slowcooker ook nog eens heel makkelijk te bereiden is. Het kan ook prima in een zware sudder pan maar wel heel goed opletten dan. Er zit niet veel vocht in dus aanbranden gaat er snel.
Ik heb er deze keer volkoren kaas scones bij gemaakt. Ik kwam dat tegen op de site van BBC-food. Echt een aanrader die website. En sinds kort zijn ze ook te volgen op Pinterest. Pinnen dus.


Boeuf Bourguignon
4 personen

400 gr runderlappen, in flinke stukken
3 el vet, kokos olie, ghee of roomboter
1 ui, in halve ringen
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 el tomaten puree
4 wortels, in plakjes
1 stengel selderij, in plakjes
1 prei, in halve ringen
3 el bloem
250 ml rode wijn
350 ml runderbouillon
1 laurierblaadje
2 tl tijm
peper uit de molen
150 gr champignons
8 Amsterdamse uitjes

Verwarm het vet in de pan en bak het vlees rond om bruin. Voeg ui, knoflook, wortel, selderij en prei  toe en laat even mee bakken.  Bak vervolgens de tomaten puree een minuut mee om te ontzuren. Voeg de bloem toe en roer goed door zodat alles bedekt is. Laat een minuut of 2-3 garen. Blus af met de rode wijn en bouillon. Voeg peper, laurier en tijm toe. Deksel er op en laat nu maar met rust.
In de slowcooker 8 uur op LOW en 6 uur op HIGH
Op het gas 4 uur op zeer laag vuur. Voeg eventueel kleine beetjes water toe als het droog dreigt te koken.

In het laatste uur voeg je de champignons en Amsterdamse uitjes toe. 
Proef en maak eventueel op smaak met wat extra zout en peper.

Serveren kan met gekookte aardappels of brood. 


Geen opmerkingen: