4 januari 2014

Bladerdeeg hapjes

Bladerdeeg is een bijna mysterieus product. Als kind zat ik vol spanning voor de oven om te kijken hoe de appelflappen omhoog kwamen. Zo'n dun velletje dat 20X zijn dikte om hoog kan komen.
Later leerde ik het zelf maken en werd het vooral een tijdrovend stuk deeg. Het geheim zit in de vele lagen boter die in het deeg gerold zijn. Deze dunne lagen boter zette uit in de oven en zo ontstaat een zeer luchtig gelaagd gebak.
Gelukkig is er kant en klaar bladerdeeg te koop en hoeven we niet eerst 2 uur te rollen en vouwen.
Bladerdeeg is erg vet, gebruik het slim en niet te veel.
Ik gebruik voor deze hapjes een mini muffin tray van 24st.


3x bladerdeeg

Gehakt

6 plakjes bladerdeeg
150 gr gehakt
1 sjalotje
1 knoflook teentje
100 gr champignons
1 handje gemengde noten
2 el worcestershiresaus
Verse peper uit de molen
1 ei

Bak het gehakt rul. Hak sjalotje, knoflook, champignons en noten in een keuken machine. Net zo fijn als het gehakt.
Bak alles mee in de pan en maak op smaak met de worcestershiresaus en peper.
Doe het gehakt in een kom en laat even afkoelen.
Ondertussen de oven op 200C zette en Bladerdeeg in de vorm doen. Snij elk  plakje in vieren. Leg een stukje bladerdeeg op de muffin tray en dr
uk zachtjes naar beneden. Laat de puntjes uitsteken.
Roer het ei door het gehakt er schep een theelepel in elk bakje.
Bak midden in de oven ongeveer 15 minuten tot het bladerdeeg mooi gekleurd is. Haal de bakjes meteen uit de tray en laat afkoelen op een rooster.

Spinazie

6 plakjes bladerdeeg
8 deelblokjes diepvries spinazie
2 el kruidenroomkaas
1 boterham
1 knoflook teentje
Peper uit de molen
1 ei
geraspte kaas

Laat de spinazie ontdooien en druk in een zeef het meeste vocht er uit.
Meng de roomkaas door de spinazie. Hak in een keukenmachine de boterham en knoflook fijn en voeg bij de spinazie. Roer het ei er door en maak op smaak met peper.
Vul de muffintray met bladerdeeg en vul de bakjes. Strooi wat geraspte kaas op de spinazie en bak op 200C in de oven tot ze mooi bruin zijn.


Ham-prei

6 plakjes bladerdeeg
1 prei, in halve ringen
100 gr ham in stukjes
3 el geraspte kaas
Peper uit de molen
1 ei

Fruit de prei in wat olijfolie heel zachtjes gaar. Een minuut of 5. Voeg de ham toe en bak heel even mee. Doe de prei in een kom en laat een beetje afkoelen. Voeg het ei en kaas toe en maak op smaak met de peper.
Vul de bakjes en bak ze op 200C mooi bruin.





Geen opmerkingen: