8 december 2013

Worstenbroodjes


Als kind keken we altijd uit naar de komt van oma uit  Breda. En niet alleen omdat het gewoon de aller leukste oma van de wereld was maar ook omdat ze altijd worstenbroodjes uit de bakkerij van tante Debby mee nam. De geur van de worstenbroodjes die opgewarmd worden in de oven vergeet ik nooit. De waarschuwing van mijn moeder 'kijk uit het is heet' en dan toch je mond verbranden ook niet. Te gulzig.
Nu ik zelf in het worstenbroodjes loze deel van Nederland woon en oma er ook niet meer is om ze mee te nemen moet ik ze dus maar zelf bakken. Ze zijn lekker, maar of ze ooit de herinneringen van vroeger gaan overtreffen betwijfel ik. 


Worstenbroodjes

250 gr bloem
125 gr lauwe melk
13 gr verse gist of 1 zakje
70 gr zachte boter
1 tl suiker
5 gr zout
450 gr (bio) verse worst of varkens gehakt
 1 ei

Het deeg voor de worstenbroodjes is door het toevoegen van de boter een wat luxer witbrood. 
Ik gebruik voor het vlees het gehakt van verse worst. Dit is extra fijn en bevat veel vet. En dat wil je hebben. Vraag je slager of hij wat los vlees voor je heeft en anders druk je de inhoud van de worstjes er gewoon uit. 
Maak het deeg en kneed het 10 minuten stevig door. Verdeel het deeg in bolletjes van 35 gr. Dit is een redelijk gewicht voor een gemiddeld broodje. Als je ze groter wilt hebben kan dat. Als je de verhouding deeg-vlees maar 1:1 houdt. 
Leg de bolletjes op een met bloem bestoven bakplaat en dek ze af met plastic of een doek. Laat ze 1 uur rijzen.
Ondertussen kan je de worstjes maken. Ik gebruik zelf een spuitzak met een groot mondstuk van 0,5cm.
Maak worstjes van 8-10 cm. 
Rol de bolletjes deeg een klein beetje uit tot een ovaal van 15x5 cm. Leg een worstjes op het deeg en vouw de uiteinden over de worst. Rol het broodje nu op en druk de naad goed dicht. Leg het broodjes OP de naad op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de broodjes met een los geklopt ei.  Dek de broodjes weer af en laat nog eens 30 minuten rijzen. Nu krijg je lucht in de broodjes. 
Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de worstenbroodjes in 20-25 min mooi bruin. Het kan zijn dat ze open scheuren, geeft niks. Laat ze iets afkoelen op een rek maar eet ze wel warm. Het is echt het lekkerst. Bewaren in de diepvries kan ook prima. En dan voor het eten weer even 5 minuten op 200C in de oven. Geen opmerkingen: