24 december 2013

Kerststol

Als je op het laatste moment een kerststol wilt bakken zal het met dit recept zeker lukken.
Door het deeg te verrijken met ei en boter wordt het een mooi zacht brood dat ook nog eens lang lekker.

Kerststol


Deeg:
500 gr bloem
300 ml melk, lauw
7 gr droge gist
60 gr suiker
1 ei
Snufje zout
150 gr boter, zacht

Vulling:
300 gr amandelspijs
200 gr rozijnen
120 gr noten, grof gehakt
100 gr bigarreaux vruchtjes, in de helft
4 el 43 likeur
1 el lemon curd
Poedersuiker
Gemolte boter


Meng melk, gist en suiker en verwarm tot lauw warm.
Maak een kuiltje in de bloem en doe het ei er in. Verdeel het zout aan de rand en giet de melk er bij. Kneed in 10 minuten tot een soepel deeg.
Nu tijd voor verrijking, de boter. Een vettig werkje maar kneedt de boter er in weer 10 minuten er door. Steeds wat klontjes.
Dek het deeg af en laat 1 uur rijzen.
Meng de rozijnen met lemon curd en likeur, laat ook een uur staan.
Bestuif je werkblad en druk het deeg plat. Kneedt de vulling er door en rol uit tot een ovaal van 35 cm lang.
Maak een worst van het spijs en leg op het deeg. Vouw het deeg over het spijs en druk goed aan. Leg het brood op een bakplaat en laat weer 1 uur rijzen.
Bak in 40 minuten op 180 C.
Bestrijk het warme gebakken brood met  gesmolten boter en strooi er rijk poedersuiker over. Even af laten koelen en smullen maar.

Een kerststol met in elk plakje spijs!




1 opmerking:

Sylvana zei

Ze komen net uit de oven. Heb van dit recept twee flinke stollen kunnen maken. Ben benieuwd hoe ze smaken!