7 november 2013

Erwtensoep

Een vol hoofd, pijnlijk lijf en de energie is tot een diepte punt gedaald. Met andere woorden, ik voel me niet echt top. Verkouden en iets te druk geweest met van alles. Vanmorgen zat ik nutteloos en moe achter de laptop en er kwam echt niks uit mijn handen. Nergens zin in.
Maar ineens wist ik wat ik moest doen vandaag. Soep maken. Soep is geweldig als je niet lekker bent. Kippen soep wordt niet voor niks "Joodse penicilline" genoemd.  Vandaag alleen geen kippensoep. Iets wat echt bij het weer past. ERWTENSOEP. Voor mij echt de eerste keer dus ben net zo benieuwd als jullie.
Ik heb alles in de slowcooker gegooid en zie vanavond of het gelukt is. Of eigenlijk pas morgen want hij moet echt 24 uur staan. Het kan ook in de pan maar dan moet je er meer opletten.



Erwtensoep

100 gr gepekelde zuurkoolspek
2 varkensschenkels
500 gr spliterwten (4 uur geweld als je het in een pan maakt)
2 winterwortels
2 preien
1 pastiknaak
2 uien
2 knoflook
2 liter water
peper uit de molen
rookworst

In de pan
Zet het water op met de erwten, spek en schenkels op in een grote pan. Laat zachtjes koken. Snij ondertussen al de groenten in stukjes. Doe de groenten in de pan en laat zeer langzaam garen tot de erwten gaar zijn. Dit kan de hele dag. Maar pas op dat de soep niet aanbakt.
Haal  de schenkel uit de pan en snij het vlees los. Bak het vlees even op in een koekenpan en doe terug in de soep. Snij het spek in blokjes en doe ook weer in de soep.
Omdat je zoutspek hebt gebruikt zit er nog geen zout in de soep. Proef de soep nu en voeg eventueel wat zout en peper  toe.
Laat de soep helemaal afkoelen. Door de gelatine uit de botten wordt de soep nu dikker. En ook de smaak wordt steeds beter nu.
Voor het eten de soep zeer zachtjes opwarmen en doe de rookworst in plakjes er door. Heerlijk met roggebrood, zeeuwsspek en mosterd.

In de slowcooker
Snij al de groenten in stukjes en doe samen met vlees en water in de slowcooker. Laat zo uren en uren staan tot dat de erwten en vlees gaar zijn. Hoe lang? Zo lang als je maar wilt.
Haal  de schenkel uit de pan en snij het vlees los. Bak het vlees even op in een koekenpan en doe terug in de soep. Snij het spek in blokjes en doe ook weer in de soep.
Omdat je zoutspek hebt gebruikt zit er nog geen zout in de soep. Proef de soep nu en voeg eventueel wat zout en peper  toe.
Laat de soep helemaal afkoelen. Door de gelatine uit de botten wordt de soep nu dikker. En ook de smaak wordt steeds beter nu.
Voor het eten de soep zeer zachtjes opwarmen en doe de rookworst in plakjes er door. Heerlijk met roggebrood, zeeuwsspek en mosterd.





Geen opmerkingen: