11 oktober 2013

Spekkoek

Ik heb het al zo vaak gekocht bij de toko maar nog nooit zelf gemaakt. Ik wist niet eens hoe ze die laagjes er in kregen. Ik dacht eerst dat het gestapelde pannenkoeken waren. Maar nee hoor.
Als extraatje voor na de roti ben ik opzoek gegaan naar een goed recept en ben ik aan de slag gegaan.
Het is behoorlijk wat werk maar het resultaat is echt heerlijk en je kan de spekkoek invriezen dus maak meteen een dubbele portie.

Spekkoek

9 eiwitten 250 gr suiker
250 gr boter
9 eierdooiers 
125 gr bloem

2 el koekkruiden
2 tl kaneel
2 tl kardemonpoeder
1 tl nootmuskaat


Klop de eiwitten met 1 el suiker half stijf. Iets dikker dan volle yoghurt. Roer de boter en suiker romig en voeg beetje bij beetje de eierdooiers toe. Klop een minuut of 8. Spatel het eiwit er door. Niet te hard roeren maar met grote bewegingen om spatelen. Voeg de bloem toe en spatel tot een egale luchtig beslag. Verdeel het beslag in twee porties. Voeg bij de ene de specerijen toe.
Vet de springvorm in met boter.
De oven moet op 160C staan en het liefst alleen boven warmte of de grill op de laagste stand. Bij 'gewone' warmte moet de spekkoek te lang in de oven staan en droogt dan uit.
Verdeel 2 el licht beslag op de bodem van de springvorm. Plaats de springvorm hoog in de oven. Met de grill aan is het met 4 minuten klaar, met alleen bovenwarmte duurt het 6-8 minuten. Het beslag mag niet kleuren of uitdrogen. Het moet net gaar en sponzig zijn.
Verdeel nu 2 el donker beslag over de spekkoek en zet weer in de oven. Zo ga je door tot al het beslag op is.
Als je twee stuks wilt maken maak dan twee keer dit beslag, een donker een lichte. Dubbele hoeveelheden specerijen. Bij het bakken doe je de eerste springvorm in de oven en vult dan de volgende. Het is flink doorwerken maar na 3 laagjes heb je het ritme te pakken.
Laat even wat afkoelen en haal de spekkoek dan uit de vorm.


1 opmerking:

My Own Fairytale zei

Zo'n zelfgemaakte is vast nog lekkerder :-)

xO