22 oktober 2013

Ratatouille met Ras el Hanout

Het beste van de winkel, dat is wat ras el Hanout is. Een specerijen mengsel dat soms wel 20 soorten bevat. Elke winkel of huishouden in Noord Afrika heeft wel zijn eigen samenstelling. Vaak koop je het al helemaal gemengd maar er zijn nog winkeliers die prachtige geurige manden met kruiden hebben staan en 'het beste van de winkel ' ter plekke voor je mengen.
In Nederland zijn er ook nog plekjes waar ze 'verse' Ras el Hanout verkopen. Bijvoorbeeld op de Bazaar in Beverwijk. En is dat te ver weg, elke noord Afrikaanse winkel verkoopt prima kant en klaar potjes die ook heerlijk zijn.
De toepassing van ras el Hanout is veel zijdig. Ik vind het heerlijk om het over de kip te doen of in een tajine. Dit gerecht is perongelijk ontstaan op de camping in Frankrijk. Ik was ratatouille aan het maken voor een groot gezelschap en bij gebrek aan andere kruiden gebruikte ik dit. Het resultaat was verrassend en het werd een klassieker.
Ik geef er meestal aardappels uit de oven bij en een stuk vlees. Maar het kan ook prima met rijst of couscous.

Ratatouille 

4 personen

1 aubergine
1 courgette
1 rode paprika
1 gele paprikag
1 grote wortel
1 tomaat
1 ui
2 knoflook
1 el Ras en Hanout
Olijfolie
Fijn grijs zeezout, naar smaak

Snipper de knoflook en snij de rest van de groenten in grove stukken.
Fruit de ui en knoflook in een flinke scheut olijfolie. Voeg de andere groenten toe behalve de tomaat. Bak even mee. Voeg nu de ras el Hanout toe. Door het mee bakken gaan de kruiden als het waren open en komt al de smaak los. Dit noem je myoteren.
Nu kan de tomaat er ook bij. Breng op smaak met het zout. Op laag vuur in het eigen vocht gaar laten worden.
Ik hou er van om nog wat extra olijfolie er bij te doen zo dat je een hele rijke saus krijgt die er om vraagt om met een stuk brood op gedipt te worden.
Laat de ratatouille zo 30minuten staan en laat het meeste vocht inkoken.
Hier geserveerd met 'luie huisvrouwen aardappels' en herten biefstuk.


Geen opmerkingen: