30 oktober 2013

Palestijnse olijfoliesoep

Een heerlijke rijke soep. En in tegenstelling tot de naam zou vermoeden niet vettig.
Neem wel een hele goede olijfolie.


Palestijnse olijfoliesoep

4 personen

2 aardappelen in blokjes
2 el tomatenpuree
1 ui, gesnipperd
3 knoflook, gesnipperd
200 gr rode linzen, 12 uur geweld
2 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl oregano
1 tl Turkse paprika vlokken
1 tl tijm
2 liter bouillon
120 ml olijfolie

Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie en boter of ghee. Niet te veel laten kleuren, dat maakt de knoflook bitter.
Voeg de tomatenpuree toe en bak 3 minuten mee.
Bak al de specerijen even een minuut mee. Dit heet myoteren, de geur en smaak komt zo  vrij.
Laat de linzen goed uitlekken en voeg samen met de aardappelen toe. Blus af met de bouillon. Laat alles een klein uurtje pruttelen.
Ik hou van een gladde soep en gooi er graag een staafmixer door heen. Maar je kan de soep ook grof laten of de helft pureren.
Roer de olijfolie er doorheen en garneer met wat pepervlokken of sumac.

Geen opmerkingen: