6 oktober 2013

Kerst in korte broek

Het is buiten 25C, ik sta in korte broek en slippertjes in de keuken, uit de speakers komt Bach's Weihnachtsoratorium. Het is duidelijk, ik ben Christmas puddingen aan het maken. Is dat niet een beetje te vroeg, zullen de meeste wel afvragen maar nee, ik ben,  volgens de Britse tradities al aan de late kant zelfs. Maar ik vind de na-zomer een prima tijd om er mee te beginnen. Dit wordt het vierde jaar dat ik de puddingen op grote schaal maak en het gaat steeds beter. Sneller zal het nooit gaan, ze hebben de 6-8 uur stomen nodig.
Wat is een christmaspudding?
Een pudding is een gestroomd zoet gerecht dat meestal als nagerecht gegeten wordt. Er zijn honderden soorten pudding recepten.
Elk gezin heeft wel zijn favorieten. En ook van de christmaspudding zijn er vele varianten. Maar de hoofd ingrediënten zijn altijd, rozijnen, krenten, gesuikerde vruchten, appel, vet  en wat drank (cognac of port) Ik heb in de loop van de tijd ook mijn eigen recept ontwikkeld. Soms zijn ingrediënten moeilijk te krijgen hier, dan probeer ik het zelf te maken, bijvoorbeeld de gesuikerde sinaasappel en citroenen of ik vervang het product. Dit heb ik met het niervet gedaan. In de Britse keuken is dat een veel gebruikt product maar hier moeilijk te krijgen en erg lastig in het gebruik. Maar eigenlijk onmisbaar qua smaak. Toen kwam ik er achter dat ghee ook zo'n sterke smaak heeft. Ghee is veel makkelijker om zelf te maken en ook in het gebruik.
Probleem opgelost.

Maar waarom maak ik nou kerst toetjes in de zomer?
Net als goede kaas en wijn moeten de pudding rijpen.
Na het stomen, dat ik met 12 stuks tegelijk in de oven doe, moeten ze goed afkoelen en daarna verpak ik ze in  plasticfolie. Ze gaan dan in een donkere kast. Niet te koud en niet warm. Een kelder onder het huis zou uitstekend werken.
Bij mij komen ze pas de week voor kerst te voorschijn als ik ze mooi ga verpakken en klaar maak voor bezorging.
Met de kerst zelf hoef je er niet veel meer aan te doen. Ja de traditionele bereidingswijze schrijft voor dat ze nog naald 2,5 uur gestroomd moeten worden. Maar met al de kerststress is de magnetron een prima alternatief. De pudding is namelijk al gaar.
Serveer de christmaspudding wel volgens de eeuwen oude traditie. Smelt zachtjes wat roomboter in de pan en voeg 3 el cognac toe, goed warm laten worden. Giet de boter over de pudding en steek aan. Doof de lichten en succes en 'oooh en aaaah's' gegarandeerd.

Maar voorlopig hebben we nog een kleine 100 dagen te gaan voor dat het zo ver is.
Ik wissel Bach in voor een zuid amerikaans zomer muziekje en neem een ijsje.


Oh en als jullie ook zo'n geweldig christmaspudding willen, gewoon bij mij bestellen. Tsja was dit leuke blogje gewoon een ordinaire verkooptruck. Maar met veel liefde gemaakt.
http://www.puurlekkerland.nl/shop-pro.html

Geen opmerkingen: