16 mei 2013

Dawood Basha

Een aantal van jullie weten hoe gek ik ben op de Libanese keuken. De oorsprong ligt bij de eerste vakantie in Egypte. We vonden op een zwerftocht door het dorp een klein Libanees restaurantje met simpele maar ook zo lekkere gerechten.
De Libanese keuken is veelzijdig. Invloeden komen uit de rijke Ootomaanse keuken en  het oude Perzië.
Van dit gerecht gaat het verhaal, dat een hoge politicus en legeraanvoerder van het Otomaanse rijk of basha, met de naam Dawood dit gerecht zo lekker vond dat hij er elke dag om vroeg. Het werd zo populair dat het zijn naa heeft gekregen. Dawood Basha (of Pasha, want in het oude arabisch kende men de letter P niet)



Dawood Basha

4 personen

1 el ghee (of ander vet)
400 gr lamsgehakt
2 tl kanel
1 tl pimet
1 tl zout

1,5 ui, halve ringen
2 tl kaneel
1 bouillonblokje lam of geit (te koop bij de meeste Turksewinkels)
40 gr pijnboompitjes
400 gr tomatenblokjes (1blik)
1 el dadelsiroop of suiker

Meng het gehakt met de kaneel, piment en zout. Rol balletjes ter grote  van 2 euro munt. Bak ze in een pan lichtjes aan. Dicht schoeien is voldoende.

Snij de uien in ringen en doe ze bij de balletjes. Laat zachtjes mee bakken.
Voeg kaneel, pijnboompitjes en bouillon toe. Doe de tomatenblokjes met sap en al bij en laat 30 min. heel zachtjes pruttelen.
Proef. Als het wat zuur is voeg dan wat dadelsiroop of suiker toe. Is het flauw? Voeg dan een klein beetje zout of peper toe.

Serveer met rijst, libansees brood en groenten, bijvoorbeeld sperzieboontjes.

Rijst

4 personen

1/2 ui, gesnipperd
3 el olie
2 kopjes rijst
1 bouillonblokje
1 el gedroogde dille
4 kopjes water

Verhit de olie in een pan en fruit op laag vuur de ui.
Doe de rijst, dille en bouillon  er bij en schep door de olie. Voeg het water toe. Laat zo op heel laag vuur staan tot al het water opgenomen is.
Haal dan van het vuur en laat nog even droog stomen.

Geen opmerkingen: