28 maart 2013

Veel vlees

Er is niks zo lekker dan als gezin om een grote schaal kleverige. plakkerige spareribs te zitten en na afloop de botjes te tellen.
Tenminste dat vinden mijn kinderen echt het einde. Als Vader dan jarig is en mag kiezen wat er gegeten wordt is de keus snel gemaakt. Spareribs!
En dus stond ik vanmorgen 5 kg varken in stukken te hakken en 1 liter marinade te maken. En waar laat je 5kg vlees? Juist gewoon in de groenten la.


Spareribs

recept per kilo vlees

2 el tomaten puree
3 el bruine suiker
1 teentje knoflook, geraspt
5 el donkere ketjap 
1 el sesamolie
1 el sambal of meer als je van pittig houd
1 tl gemberpoeder
zwarte peper
200 ml water 

Doe de tomatenpuree in een pannetje en verwarm goed door, je gaart de puree nu. Voeg al de andere ingrediënten toe en kook heel even door. 
Hak de spareribs in stukken van 3 ribbetjes en doe ze in een schaal. Giet de marinade er overheen en schep om. Dek het af en laat minstens 24 uur marineren.
Doe het vlees met marinade en al in een ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en gaar op 150C in 45 minuten gaar.  Evt wat water toevoegen als de marinade te droog wordt. Dit kan een dag van te voren gebeuren. In de marinade bewaren. Af gedekt bewaren.
30 min voor het eten de oven weer aanzetten op 180 C zetten en de ribs op een rooster bakken. Vlak voor het eten nog een keer insmeren met de marinade en ze plakken heerlijk.
Hou je van pittig?
Voeg dan meer knoflook en sambal of pepers toe. 


2 opmerkingen:

Jolanlan zei

Of voor een nog zoetere variant honing toevoegen wanneer je gaat insmeren voor de laatste keer?

Ruth Hoosemans zei

@Jolanlan
Deze is al behoorlijk zoet vind ik. Maar het kan inderdaad. Ik gebruik dikke sojasaus maar als je zoete ketjap neemt wordt het ook al zoeter. Als je zoet combineert met pittig is het echt een top hit.