27 februari 2013

Samen eten is een deugd

Er gaat niks boven een tafel met lekkere hapjes. Maar het eten smaakt 1000 maal beter als je het met goed gezelschap kan delen.
Alleen eten is lang zo lekker niet. En is het niet een deugd om de ander te eten en te drinken te geven?

Mezze

Op de mezze tafel staan, dolma, div olijven, gevulde pepers, drie soorten hummus, falafel, yufkarolletjes met lamsvlees, brood en frisse limonade. 

Recepten zijn genoeg voor 6-10 personen.


Dolma

Druiven bladeren (vacuüm verpakt in Turkse winkel)
150 gr rijst, een uur in koud water laten weken
1 ui
2 tn knoflook
1 bos dille
1/2 bos koriander
1/2 munt
1/2 platte peterselie
1 el kruiden bouillonpoeder
4 el olijfolie

Spoel de bladeren als onder lauw water, laat ze uitlekken in een vergiet.
Spoel de rijst af en doe het in een grote kom. Meng 2 el olijfolie er door. Hak de ui, knoflook, dille, koriander, munt en peterselie fijn in een keukenmachine. De kruiden niet te fijn.
Meng het door de rijst. Maak op smaak met de bouillonpoeder en evt wat verse peper.
Rol nu de rijst in de bladeren. een kleine eetlepel rijst per blad. 
Leg ze strak tegen elkaar aan in een pan. Druppel de olijfolie er overheen en zet ze onder water. Leg er een bord op om te voorkomen dat ze losrollen.
Laat zo heel zachtjes gaar koken, 1-1,5 uur. Soms wat water er bij doen. In de pan laten afkoelen. Koud of lauw eten.


Hummus

Drie soorten, wortel-, erwten of tuinbonen- & bietjes- 

Wortelhummus
400 gr wortels
1 tn knoflook
5 el tahina
1/4 tl venkelzaad
limoensap
2 el olijfolie
pul biber of chili vlokken

Kook de wortels gaar. Laat ze goed uitlekken en pureer ze met een staafmixer. Voeg ook de knoflook, venkelzaad en tahina toe. Maak op smaak met wat limoensap.  Serveer in een schaaltje en druppel de olijfolie er overheen en strooi er pul biber op. 

Erwten of tuinbonenhummus
400 gr erwten of tuinbonen
1 tn knoflook
5 el tahina
1 tl komijnpoeder
limoensap
2 el olijfolie
pul biber

Kook de erwten of tuinbonen gaar. Pureer ze samen met de knoflook met een staafmixer. Voeg de tahina en komijn  toe en maak op smaak met limoensap. Serveer in een schaaltje en druppel de olijfolie er overheen. Strooi er pul biber op.

Bietjeshummus
400 gr bietjes
1 tn knoflook
5 el tahina
1/2 tl sumak (Turkse winke)
limoensap
2 el olijfolie
sumak 

Kook de bietjes gaar. Schil ze en pureer ze samen met de knoflook met een staafmixer. Voeg de tahina en sumak toe. Maak op smaak met wat limoensap. Serveer in een schaaltje en druppel de olijfolie er overheen. Strooi de sumak er op.







Geen opmerkingen: