7 januari 2013

Zuurkool maar dan anders

Spicy zuurkoolpasteitjes

Zuurkool is nou niet echt een favoriet gerecht hier thuis. Ik vind het heerlijk, vooral de wat pittige Hongaarse of kerrie zuurkool, maar meer dan 1x per jaar zet ik het niet op tafel om al te veel gezeur te vermijden. 
Toch gaan ze er vandaag aan geloven. In de Delicious van januari staat een erg lekker recept en ik denk dat het bij de kinderen wel in de smaak zal vallen. De Man houdt zijn gemopper maar voor zich....

1,5 kg aardappelen, pan klaar
1 ui, gesnipperd
1 knoflook, gesnipperd
25 gr boter
scheutje melk
100 gr spekblokjes (of meer als je er geen rookworst bij doet)
1 el currypasta (bv Patak*)
750 gr naturel verse zuurkool
2 frisse appels, Jonagold of Goudreinet
4 plakjes bladerdeeg
1 ei, los geklopt
1 tl karwijzaad
evt 1 rookworst

4 ovenschaaltjes van 500-650 ml

Verwarm de oven op 200C.
Kook de aardappelen in wat water met zout goed gaar.
Bak de ui en spek langzaam in wat boter, bewaar nog wat voor de puree.
Voeg de curry pasta en zuurkool toe en laat 10 zachtjes bakken. 
Steek met een appelboor de klokhuizen uit de appels en snij 4 flinke plakken af. Snij de rest van de appel in blokjes. Laat de schil maar zitten, dat geeft extra smaak en ziet er mooi uit. Roer de appelblokjes door de zuurkool. Als je voor wat extra vlees gaat kan je nu de rookworst in plakjes toe voegen. Hoeft niet mag wel.
Giet de aardappelen af eb stam ze fijn tot een stevige stamp. Voeg wat melk en boter toe voor een extra romige puree. Meng de zuurkool door de puree. Proef de stamppot. Voeg zout en of peper of curry toe naar smaak. 
Verdeel de stamppot over de schaaltjes. Hoe rekening met de eetlust van de eters, de kinderen hoeven echt geen volle bak. Of zoek kleine bakjes voor de kinderen. Dan krijgen ze toch hun bakje leeg.
Vouw de bladerdeeg plakjes over de schaaltjes en bestrijk met het ei. Leg er een plak appel op en bestrooi met het karwijzaad.
Zet ze in de oven en na 15-20 min kan je aan tafel.

* Patak's curry, sausen en kruiden pasta's zijn allemaal zonder geur, kleur en smaakstoffen.

Geen opmerkingen: