14 januari 2013

WeekMenu 3

Afgelopen zaterdag heb ik weer voor heel de week een menu samengesteld. En ook meteen boodschappen gedaan. Na het weekmenu van vorige week kreeg ik veel reacties. En veel mensen zeiden dat ze echt heel graag een weekmenu willen gebruiken maar zich er vaak niet aan houden of op de dag zelf er ineens geen zin meer hebben in wat er op het menu staat. De oplossing die voor mij werkt is dus om ook meteen al de boodschappen in huis te halen. Dan heb je alles al in huis en kom je in de supermarkt niet in de verleiding om toch weer iets anders te kopen. Vorige week heb ik ook één dag iets anders gegeten. Donderdag kwam Zoon terug van het zwembad met een briefje voor bad 4! Dat moest natuurlijk gevierd worden. Planningen zijn er om soms van af te wijken.
En als je echt niet zo lang van te voren wilt plannen deel de week dan in tweeën.
Ik ben 40% voordeliger uit als ik voor heel de week boodschappen doe. Ik kom minder in de supermarkt en  word dus ook veel minder verleid om extra aankopen te doen.
Het is het proberen waard.

Hier is het weekmenu voor komende week.

Maandag: Tajine met lamsvlees en groenten
Dinsdag: Surinaamse nasi met moksi kip
Woensdag: Lasagne
Donderdag: Draadjesvlees, rodekool en aardappelen
Vrijdag: Friet met kip en appelmoes
Zaterdag: (feestje)
Zondag: Soep en pannenkoeken.

En ik zal twee recepten geven vandaag. Op verzoek kunnen er nog meer komen van het weekmenu.

Tajine

500 gr lamsnek met bot in stukken (vraag dit aan je slager)
2 uien in ringen
3 t knoflook gesnipperd
2 el Ras el Hanout (Marokkaanse/Turkse winkels)
1 liter lam of geiten bouillon ( te koop in blokjes bij je M/T winkel)
4 grote aardappelen in grote stukken
2 winter wortels in dikke plakken
1 courgette in blokken
1 rode paprika in repen
1 gele paprika in repen
4 el Ghee*
handje zwarte olijven
1/2 bosje koriander

Verhit 2 el ghee in een stevige pan. Fruit één ui 5 min zachtjes, voeg knoflook toe. Bak het vlees rondom bruin. Voeg de Ras el Hanout toe en blus af met de bouillon. Laat het op heel laag vuur 2,5 uur staan. 
Verhit 2 el ghee in een tajin en fruit de andere ui. Bak de aardappel even mee. Doe dan de groenten er bij. Leg het een beetje netjes neer op elkaar. Niet meer roeren.
Haal het vlees uit de pan en bewaar het vocht. Je kan de botten er nu af halen maar het is niet perse nodig. Leg het vlees boven op de groenten. Giet het vocht van het vlees over de groenten en zet de deksel op de tajin. Laat het zo nog 30-45 minuten op heel laag vuur staan. Kijk af en toe of het niet aanbakt, dan wat vocht er bij doen. Als de aardappelen goed gaar zijn is het gerecht klaar.
Hak de koriander grof en garneer het over het eten. Serveer evt met de olijven als je dat lekker vindt.
Wij houden van eten met de handen, geef er dan Marokkaans of flat bread bij. 

*Ghee
Ghee is geklaarde boter. De Tibetanen drinken het in hun thee, maar ghee is ook, iets minder exotisch, een braadboter van hoge kwaliteit. 'Klaren' is het verwijderen van eiwitten en zouten uit de boter, omdat die bij verhitting bruin en bitter worden.
Ghee is zuiver en zacht van smaak, spat niet en kan gebruikt worden voor bakken, braden en frituren. Het versterkt de smaak van kruiden en specerijen en is lang houdbaar. Professionele koks maken dankbaar gebruik van deze eigenschappen. In India wordt ghee al eeuwen geroemd door Ayurvedische artsen.
(En nu ook te koop bij Puur Lekkerland)

En op dinsdag eten...

Surinaamse Nasi


300 gr basmatirijst
500 gr nasi groenten (ik gebruik gewoon een groentepakket)
1 knoflook gesnipperd
3 el Faya Lobi Nasi Goreng
1 kipfilet 
2 el Faya Lobi Moksi Meti
1 komkommer
10 el kruidenazijn
1 tl suiker

Kook de rijst droog zo als op de verpakking staat. Laat de rijst goed droog stomen en redelijk afkoelen.
Leg de kipfilet in de moksi Meti marinade. Zout is niet nodig.
Schil en halveer de komkommer. Schil het een kaasschaaf of dunschiller lange plakken. Meng de azijn en suiker in een kom en doe de komkommer en in. Laat het zo staan tot je gaat eten.
Bak de kip in wat ghee of olie gaar.
Wok in een wok of stevige hapjespan de knoflook in wat ghee of olie. Doe de groenten er bij. Wok de groenten snel zodat ze knapperig blijven. Doe beetje bij beetje de rijst er bij en zorg dat alles goed warm wordt. Maar op smaak met de Nasi kruiden. 
Laat alles goed door warmen.
Snij de kip in plakjes. Proef de nasi, misschien nog wat kruidensaus er door? Hou je van pittig geef er dan lekkere sambal bij. 
Ik serveer het met kroeppoek en de reepjes komkommer. Nyan swati!!

Geen opmerkingen: