27 januari 2013

Risotto

Rijst is wereldwijd gezien de populairste graansoort maar de bereidingswijze van de risotto is typisch Italiaans. De smaak en inhoud  varieert per streek, maar de bereidingswijze zelf is overal dezelfde. Er bestaan talloze recepten maar de algemene regel is: Bak de rijst eerst in een pn met wat boter of olie op laag vuur en voeg daarna soeplepel voor soeplepel bouillon toe. Neem vooral een goede rijstsoort - bijvooerbeeld arborio of carnaroli- want een goede soort staat zetmeel af zodat het gerecht heerlijk romig wordt.

Risotto con funghi 

4p

40 gr boter
2 el milde olijfolie

1 t knoflook, fijn gehakt
1 ui, gesnipperd
1 takje verse rozemarijn, fijn gehakt 
1 takje verse salie, fijngehakt
1 takje verse bladpeterselie, fijn gehakt
250 gr gemengde paddenstoelen, grof gehakt
1,5 liter groentenbouillon
350 gr risottorijst
40 gr parmezaan, vers geraspt

Verwarm de boter en olie in een pan met dikke bodem. Bak de ui, knoflook en kruiden 5 min op laag vuur. Doe de rijst er bij en roer de rijst goed door de kruiden. Al de korrels moeten gaan glanzen. Voeg nu een soeplepel bouillon toe. Als de bouillon opgenomen is voeg je de volgende lepel toe. Net zo lang tot de rijst beetgaar is. Goed roeren, dan komt het zetmeel vrij en wordt de rijst smeuïg.
Ondertussen bak je de paddenstoelen in een andere pan even snel aan. Evt wat peper er over. Voeg op de helft van de bouillon de paddenstoelen bij de rijst en maak het af.

Bij het serveren wat verse parmezaan er over raspen. 

Risotto is bij uitstek geschikt om er van alles in te gooien wat je in huis hebt. Zo maakte ik er afgelopen week één met verse spinazie en pijnboompitjes. Erg lekker en fris. 

Geen opmerkingen: