21 januari 2013

Een bol vol verrassingen

Heb je zin om een keer echt uit te pakken en durf je het aan om iets nieuws te gaan maken. Dan is deze taart echt iets voor jou. Het vergt even wat voorbereiding en er zijn diverse onderdelen die los bereid moeten worden, maar het resultaat is zo mooi en niet te vergeten heerlijk dat het al het werk meer dan waard is.

Profiteroletaart

Lees eerst het recept heel goed door. Zet alles klaar. Het makkelijkste is per onderdeel te werken. Zo schrijf ik het recept ook. De meeste onderdelen zijn ook iets van te voren te maken.

Bisuitdeeg
20 gr boter
20 g boter
100 g eiwit
130 g suiker
3 eieren
25 g bloem
115 g amandelpoeder
2 el abrikozenjam

Harde wenerdeeg
0.5 ei
1 vanillestokje
150 g bloem
100 g boter
50 g suiker
Mandarijncrème
250 ml mandarijnsap
75 g suiker
2 eidooiers
1 el bloem

Italiaans schuim
4 eiwitten
50 ml water
170 g suiker

Cacaogelei
140 ml water
180 g suiker
130 ml room
60 g cacaopoeder
5 blaadjes gelatine

Extra nodig
300 g  marsepein
2 el abrikozenjam
purehagelslag
bombe vorm
bakpapier
bakplaat
2 spuitzakken
2 gladde spuitmondjes

Amandelbiscuit

Verwarm de oven voor 200 ºC. Smelt de boter. Klop het eiwit met de helft van de suiker tot stijve pieken. Roer de eieren met de resterende suiker schuimig. Meng de bloem met het amandelpoeder. Roer de boter door de eidooiers, roer de helft van de bloem en een eetlepel eiwitschuim erdoor. Spatel de rest van de bloem en het eiwit erdoor. Smeer het beslag uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het biscuit in de oven in circa 7 minuten goudbruin en gaar. Laat het biscuit afkoelen en besmeer de plak met jam. Rol de plak op en laat de rol opstijven in de koelkast.

Harde wenerdeeg
Kluts het ei.Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Maak een kuiltje in de bloem en meng in het kuiltje de boter, het vanillemerg, de suiker en het ei. Kneed er beetje bij beetje de bloem door en kneed tot een soepel deeg.Druk het deeg plat, verpak in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit tot een plak van 5 mm dik. Druk met de bombevorm de bodem uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de bodem in de oven in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
Soesjes
Verwarm de oven voor op 210 ºC.
Breng water, boter en zout aan de kook en voeg in een keer de bloem toe. Roer de bloem gaar tot het begint te “zweten”, haal de pan van het vuur en spatel een voor een de eieren erdoor. Schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit doppen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de soesjes in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de soezen in de oven afkoelen.
Mandarijncrème
Breng in een pan het mandarijnsap en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje mandarijnsap door het eimengsel, schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de mandarijncrème aan de kook en gaar circa 5 minuten op laag vuur. Laat de mandarijncrème afgedekt met plasticfolie afkoelen. Vul de soesjes met de mandarijncrème.
Italiaans schuim
Klop de eiwitten stijf.
Breng water met suiker aan de kook en kook tot 121 ºC.
Schenk de suikersiroop bij het eiwit en klop het eiwit tot het taai en bijna koud is. Schep het schuim in een spuitzak met een gladde spuitmond.
Bekleed de bombevorm met plakfolie en beleg met het amandelbiscuit. Bestrijk de binnenkant met het eiwitschuim. Druk de soezen in het schuim en vul de bombevorm op met de soezen. Vul tussenliggende ruimtes op met het schuim. Dek de bombevorm af met de plak harde wener. Vries de taart circa 1 uur in.
Cacaogelei
Breng water, suiker, room en cacaopoeder aan de kook en kook het circa 10 minuten tot de gelei ingedikt is. Week de gelatine in koud water. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en los op in de siroop.


Haal de taart uit de vorm. Rol de marsepein uit tot 1 mm dikte, bestrijk dun met de abrikozenjam en bekleed de taart. Snijd de randen strak af. Vries de taart circa 5 minuten opnieuw in.
Verwarm de cacaogelei tot circa 40°C en schenk over de bevroren taart. Vang de gelei op en herhaal dit 2 á 3x voor een mooie dikke laag. 
Druk wat hagelslag aan de onderkant om het mooi af te werken.
High tea

Geen opmerkingen: