25 januari 2013

Broodje saté maar dan anders

Een recept op speciaal verzoek, dit keer niet van mijn kinderen of man maar van een Twitter vriendin. Ja het is echt de tijd van 'U vraagt, wij draaien'. Vandaag dus een recept voor hartige taart.

Satétaart


Deeg
285 g bloem
140 g boter
130 g roomkaas
5 tl koud water
1.5 el azijn
1 tl bakpoeder
1 mespuntje zout

Vulling
300 gr dijbeenfilet
2 teentjes knoflook
1 bami groente pakket
1 spaanse peper in ringen (evt weg laten als er kleine kinderen mee eten)
1 ei, los geklopt
3 el ketjep

Satésaus
5 el arachideolie
250 g pinda's
2 teentjes knoflook
2 uien
1 el gemberpoeder
1 el komijnpoeder
1 el gula djawa (palmsuiker)
2 tl sambal oelek
4 el ketjap manis
300 ml melk

Springvorm van 25 cm.

Kneed de bloem, boter, roomkaas, water, azijn, bakpoeder en het zout tot een soepel deeg en laat het deeg, ingepakt in plasticfolie, circa 1 uur rusten in de koelkast.Snij de kip in blokjes en marineer met de knoflook en ketjap.Laat ook een 30-60 min rusten. Verhit de olie in een pan en rooster de pinda’s in circa 3 minuten goudbruin. Maal de pinda’s in de keukenmachine tot een pasta. Pel en snijd de knoflook fijn. Pel en snipper de ui. Verbrokkel de gula djawa. Verhit een pan en fruit de knoflook en ui. Voeg de gemalen pinda’s, gember, komijnpoeder, sambal, gula djawa en ketjap toe. Giet de melk erbij en breng al roerend aan de kook. Goed roeren want het brand snel aan.
Bak de kip, spaanse peper en het bami pakket. Klop het ei vast los. 

Vet de springvorm in en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkbank tot circa 3 millimeter dik. Bekleed het bakblik met het deeg, snijd het overige deeg van de rand en kneed weer bij elkaar. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Schep het kip-groente mengsel in de taart en verdeel 2/3 van het los geklopte ei er over.  Giet de satésaus er over. 
 Vouw de deegranden naar binnen en bestrijk de randen met losgeklopt ei. Rol het overige deeg uit en snijd er een cirkel uit ter grootte van de springvorm. Dek de taart af met de deegcirkel.
Druk de randen goed aan. Maak in het midden van het deeg een gaatje en maak van een beetje deeg een klein schoorsteentje. Zo kan de stoom ontsnappen tijdens het bakken. Versier de taart met het overgebleven deeg. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bak de taart in circa 30 minuten goudbruin en gaar.




Deze hartige taart is de basis. Je kan hem vullen met alles wat je maar wilt.

 BronRudolph's Bakery




Geen opmerkingen: