31 december 2012

Zingen aan tafel

Stukje brood verloren? Liedje zingen!

Soms was het bij ons thuis dikke pret aan tafel. Zo nu en dan moesten we liedjes zingen. Waarom? Omdat we ons brood verloren waren.
Dat vraagt om enige uitleg denk ik.
Het begon allemaal met een bevriend gezin waar mijn broer ging logeren. Daar aten ze kaasfondue. Maar niet met witte wijn maar met tomatensap. Het viel zo goed in de smaak dat mijn moeder het ook ging maken en ook bij ons werd het een klassieker. Maar we namen niet alleen het recept over. Ook de rare gewoonte om een liedje te zingen als je tijdens het roeren in de kaas je stukje brood verloor. Hilariteit al om natuurlijk. Dat wil wel met drie jonge kinderen aan tafel.  Het was natuurlijk een beetje een sport om, al dan niet expres, zo veel mogelijk liedjes te moeten zingen. Ik weet niet helemaal hoe oud we waren dat deze extra dimensie weg ging tijdens het eten. Maar nog steeds moet ik er aan denken als ik hoor dat mensen kaasfondue eten.
Toch maar eens voorstellen om weer eens in het ouderlijkhuis rond de kaaspan te gaan zitten. En maar zingen met z'n allen. Een mooie traditie om voort te zetten.

En met dit recept zonder witte wijn is de smaak wat milder en dus ook geschrikt voor kinderen.

Kaasfondue met tomatensap

60 gr boter
3 el bloem
2-3 teentjes knoflook (heel laten)
1 liter pak tomatensap
350 gr kaas (belegen)
groenten bouillon naar smaak

Diverse soorten brood
Bio Champignons
Paprika in stukken
Bleekselderij

Laat de boter zachtjes smelten. Voeg de knoflook toe, laat even mee fruiten. Doe de bloem er bij en maak een roux. Voeg 1/3 van de koude tomatensap toe en roer tot het een gladde saus is. Laat even goed warm worden, het wordt nu weer wat dikker.  Weer 1/3 sap toe en laat warm worden. Voeg nu de helft van de kaas toe. Blijf goed roeren met een houten lepel. Is de fondue te dik? Voeg dan wat sap toe. Als de saus op temperatuur is voeg dan de rest van de kaas toe. Weer goed roeren. Proef de fondue. Mag er nog wat smaak bij, doe er dan wat bouillonpoeder door. Anders lekker zo laten.
Doe de fondue over in een speciale fonduepan of zet deze pan (met dikke bodem) op een rechaud. 

Vergeet niet al vast wat liedjes in te studeren, voor als je je stukje brood kwijt bent. Geen opmerkingen: