17 december 2012

Wat doe je er mee?

Parisienneboor

Toen ik af gelopen weekend bezig was met het maken van gevulde tomaten moest ik ineens denken aan een apparaatje waar mee ik op de koks opleiding uren zoet was. Nou ja zoet, ik had een gruwelijke hekel aan het dingetje. De parisienneboor! Uren moest ik oefenen op het perfecte meloen of boter bolletje. Ik heb zelfs, tijdens een stage bij een niet nader te noemen vis restaurant in Dordrecht, de blaren op mijn handen gewerkt om 2,5 kg! aardappelbolletjes te boren. Ik had hier ruim 8 kg aardappels voor nodig. Zonde van die aardappels en van  mijn handen. 
Maar de Parisienneboor kan ook een handig werktuigje zijn als je hem goed gebruikt. Zo kan je er dus tomaten mee uithollen. Die je vervolgens dan weer lekker kan vullen met een verrassende salade. Bijvoorbeeld een zelfgemaakte ham-prei salade. En laat ik daar nou eens een goed recept van hebben.

Ham-prei salade

1 flinke prei
5 el yoghurt
5 el mayo
2 tl mosterd
2 el kruiden azijn of azijn uit de agurkenpot
100 gr ham
(zee) zout
verse peper

Snij de prei in dunne halve ringen.
Meng de yoghurt, mayo, azijn en mosterd. Breng op smaak met het zout en een klein beetje peper. Echt niet te veel want de prei geeft de salade al een pittige smaak.
Snij de ham in stukjes en meng het door de salade.
Zet de salade nu een poos in de koelkast. Een dag is perfect. De prei wordt zachter en de smaak intens.
Heerlijk om tomaten mee te vullen, op toast of gewoon op brood.

Gevulde tomaten met ham-prei salade


Geen opmerkingen: