30 december 2012

Picknick en Pindakaas

Oma vertel nog eens van vroeger

Het eerste verhaal gaat meteen 85 jaar terug in de tijd. Mijn oma vertelde dit verhaal toen ik klein was en schreef het op in een schriftje. Zo hoorde ik het als kind zeer regel matig en kreeg het een plekje in mijn herinneringen aan 'toen oma klein was' want zo begon ze altijd.
De tekst hier onder is het letterlijke verhaal uit het schriftje van oma.

"Als wij schoolvacantie hadden dan deed mijn moeder altijd van allerlij leuke dingen en spelletjes met ons. Zo zouden we 'n keer gaan picknikken. Maar toen we 's morgens wakker werden goot 't. Wij vonden dat natuurlijk heel erg. Maar mijn moeder was heel vindingrijk. Ze haalde alle meubels uit de serre. Langs de kanten zette ze alle planten uit het huis op de grond. Toen pakte ze 'n groot tafelkleed en legde dat op de grond. Wij gingen daar rondom zitten. 
Mijn moeder had wel honderd boterhammen gemaakt met boterhammenworst en zelfgemaakte pindakaas en jam. Ook waren er kannen met melk en limonade. En veel fruit. Ze bracht dat allemaal binnen in 'n grote mand net als bij 'n echte picknik. Het afval de schillen, en de eierschalen en dat alles moesten we op 'n doek leggen die werd na 't eten opgenomen en in de mand gelegd. 
We zongen liedjes en speelden spelletjes ook werd er voorgelezen uit een boek dat Kruimeltje heette, dat vonden we zo'n mooi boek dat we steeds weer vroegen om daar uit voor te lezen." 

"Mijn moeder maakte zelf pindakaas. Wij moesten dan allemaal meehelpen. Er werden kranten op tafel gelegd en in het midden 'n hele boel pinda's die moesten wij doppen. Onderwijl moesten wij zingen, want mijn moeder dacht als je zingt kan je niet van de pinda's snoepen. Ik zat tussen mijn broers in. Wij hadden met elkaar afgesproken dat wij om de beurt niet mee zouden zingen en dan kon je fijn even snoepen. Dat ging heel goed want wij waren met zo veel kinderen dan merk je niet als er één niet meezong"

De kinderen De Man Lapidoth rond 1930
Oma staat helemaal rechts met donker haar.
Met zoveel kinderen heb je heel wat boterhammen en pindakaas nodig. 1 opmerking:

Heidi Steven zei

Mooi verhaal :) Fijn zo'n herinnering aan je oma. En een mooi tijdsbeeld.