28 december 2012

Arabia bij je thuis


Als je mij een goed cadeau wilt geven, geef me dan maar een kookboek. En vooral een kookboek waar naast lekkere recepten ook nog mooie verhalen zijn te lezen. In combinatie met prachtige illustaties en foto's is het een lust voor het oog. En natuurlijk voor de maag, als je de recepten ook echt gaat maken.
Op 5 december kreeg ik van mijn broer en zus dit kookboek. Het leek hen echt iets voor mij....

En ze hebben gelijk hoor. 
Arabia bij je thuis, is een heerlijk kook en lees boek. De twee auteurs,  Merijn Tol en Nadia Zerouali zijn naast koks, schrijvers ook vriendinnen en reismaatjes. Ze reizen door de landen rond de Middellandse Zee en verhalen hun belevenissen in een aantal prachtige kookboeken.


In Arabia bij je thuis  leggen Merijn en Nadia alles uit over die typische Arabische ingrediënten: hoe je ze gebruikt en waar je ze kunt kopen. En die kennis brengen ze gelijk in praktijk, met sprookjesachtig simpele, heerlijke nieuwe gerechten. Denk aan linzensalade met knapperig brood, tahin en gekonfijte citroen of dadels gevuld met amandelspijs met granaatappelmelasse, rozenwater en oranjebloesem. De recepten zijn duidelijk en goed uitvoerbaar met gebruik van veel verse seizoensgroenten, vaak zonder vlees; ze passen dus prima in de huidige kooktrends. Achterin worden vijf vrienden van de auteurs voorgesteld die hen inspireren, gevolgd door van ieder een recept. Tot slot Arabische tafeletiquette (handen wassen, veel eten maken, voorbeelden van een mooi gedekte tafel), suggesties voor passende muziek en enkele menu’s, samengesteld met recepten uit dit boek. Enthousiast, inspirerend kookboek met mooie gerechtfoto’s. Met adressen van Turks/Marokkaanse winkels in heel Nederland, adressen van stilisten en een trefwoorden/receptenregister.Voor mij is het naast een kookboek ook een reisboek en leesboek. Net wat ik wil hebben. Nieuwe dingen leren, dromen over warme landen en heerlijk koken.
Dit simpele gerecht valt bij mijn kinderen in de smaak. Zacht van smaak en een heerlijke lunch of snelle hap.


Eitjes in yoghurtsaus

 4 personen


milde olijfolie 
4 verse eieren
1 teentje knoflook
200 g dikke volle yoghurt
3 takjes munt
rasp van 1 citroen
frisgroene olijfolie
zout


Rasp of hak de knoflook fijn boven de yoghurt, voeg naar smaak wat (grof) zout toe en meng goed. Verdeel de yoghurt over de eitjes in de koekenpan en laat kort mee warm worden.
Snijd de blaadjes munt fijn.
Laat de eitjes met de warme yoghurt op 1 groot bord of op 4 kleine bordjes glijden. Bestrooi met de munt, het citroenrasp, eventueel nog wat extra zout en besprenkel royaal met wat frisgroene olijfolie.


Verhit een scheutje milde olijfolie in een koekenpan en bak de eitjes (naar smaak met lopende of gestolde eidooier) op laag vuur.
Lekker met verse Turks pide, flatbread of ander Arabisch brood.

Geen opmerkingen: